dania główne 22.01.2022

stek z łososia na patelni grillowej

30 min
2 porcje
Stek z łososia na patelni grillowej
Yaruniv-Studio, stock.adobe.com
0

Nie chcesz długo stać przy kuchence? Przygotuj stek z łososia. To bardzo szybkie i proste. Przez większość czasu stek jest marynowany w przyprawach i soli, a samo pieczenie zajmuje nie więcej niż 12 minut. Możesz gotować na patelni grillowej lub na zwykłej.

Składniki

  • łosoś (stek) – 350 g
  • sok z cytryny - 1 art.
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • sól morska (duży) – do smaku
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • Zieleń (różna) – kilka gałązek
  • cytryna - 2 kółko

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz stek z łososia i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

Ze wszystkich stron posyp zmielonym pieprzem, solą i pozostaw do marynowania na 10 minut.

Rozgrzej olej na patelni grillowej, ułóż stek i smaż przez 6 minut na średnim ogniu.

Delikatnie odwróć na drugą stronę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5-6 minut.

Wyłącz ogrzewanie, skrop sokiem z cytryny i przykryj przez 10 minut.

Podawaj stek z plasterkami cytryny i ziołami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy