Jeśli chcesz obfitego, ale niezbyt ciężkiego Dania, spróbuj gołąbków z mielonym kurczakiem. Jest długi, ale smaczny i wcale nie jest kłopotliwy. Radzę uważnie rozważyć wybór kapusty-powinna być lekka, umiarkowanie gęsta i zawsze z cienkimi liśćmi.
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- bulion warzywny - 700 ml
- sos pomidorowy - 180 ml
- ziele angielskie - 3 groszek
- sól - do smaku
- mielony kurczak - 400 g
- ryż - 350 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Olej roślinny - 50 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wytnij łodygę i przenieś kapustę do garnka z wrzącą wodą.
Od czasu do czasu wyjmuj kapustę z patelni i zdejmij gotowe liście widelcem. Kontynuuj, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
Zetrzyj marchewki na grubej tarce, obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
W głębokiej misce połącz mięso mielone, ryż, jajko, smażenie, sól i mielony pieprz.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń kopertą. Powtórz procedurę ze wszystkimi innymi liśćmi.
Przykryj dno patelni liśćmi kapusty i luźno ułóż gołąbki na wierzchu.
W osobnym rondlu zagotuj bulion, dodaj sos pomidorowy i ziele angielskie. Gotuj przez 10 minut i sól.
Wlej płyn pomidorowy do gołąbków, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut na małym ogniu.