dania główne
21.06.2022
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pomidorem w powolnej kuchence
1 godz. 30 min.
4 porcje
Francuskie zapiekanki ziemniaczane można wykonać w dwóch do trzech warstwach. Ale wolę co najmniej pięć. Zwłaszcza, gdy gotuję go w powolnej kuchence, a nie w piekarniku. Tym razem proponuję wypróbować wersję z mięsem mielonym i pomidorem.
Składniki
- ziemniaki - 500 g
- mięso mielone - 250 g
- cebula - 1 rzecz
- sok pomidorowy - 1 łyżeczka
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- pomidory - 1-2 kawałki
- Mozzarella - 100 g
- włoskie zioła - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj cebulę i smaż z mięsem mielonym przez 5-7 minut w trybie "smażenia". Wymieszaj z pomidorem, dopraw i odstaw na bok.
Pokrój ziemniaki i pomidory w plasterki. Zetrzyj mozzarellę.
Posmaruj czystą miskę wolnowaru olejem i ułóż ziemniaki, trochę mozzarelli, mięso mielone, pomidory, ponownie ziemniaki i tak dalej.
Posyp zapiekankę ziołami i gotuj w powolnej kuchence przez godzinę w trybie pieczenia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy