Dania z przepiórek są powszechne w kuchni europejskiej. Ptaki są zawsze gotowane, aby podkreślić delikatny i subtelny smak mięsa. Dość często przepiórka jest smażona na grillu. Jest to bardzo prosty, wygodny i szybki sposób.
Składniki
- Przepiórka - 4 tusze
- Olej roślinny - 4 art.
- papryka - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- woda mineralna (silnie gazowana) – L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj tusze przepiórcze, wypatrosz i spłucz.
Złożyć do głębokiej miski, zalać wodą mineralną i odstawić na 30 minut.
Odcedź, dokładnie osusz przepiórkę ręcznikiem papierowym.
Ze wszystkich stron natrzyj solą i przyprawami, a następnie posmaruj olejem. Złożyć w misce, przykryć folią spożywczą i odłożyć na pół godziny.
Smaż przepiórkę na grillu przez 15-20 minut, często obracając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy