Porcjowane klopsiki w doniczkach to jedno z ulubionych dań mojej rodziny. Okazują się nie tylko smaczne i delikatne, ale także bardzo piękne. Taka prezentacja wygląda znacznie ładniej i schludniej niż zwykła duża patelnia lub kocioł.
Składniki
- mięso mielone - 500 g
- ryż (gotowane) – 200 g
- czosnek - 1 ząbek
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- bulion mięsny - 1 l
- śmietana - 3 art.
- pasta pomidorowa - 2 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj mięso mielone z ryżem, dodaj przyprawy i uformuj małe klopsiki.
Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki i smaż na złoty kolor.
Dodaj czosnek, śmietanę i koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
Osobno lekko podsmaż klopsiki ze wszystkich stron.
Ułóż warzywa, klopsiki i ponownie warzywa w doniczkach. Wlać bulion i piec przez 1,5 godziny w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy