dania główne 22.01.2022

Ryż z wieprzowiną i czosnkiem

1 godz. 25 min.
6 porcji
Ryż z wieprzowiną i czosnkiem
Koarakko, stock.adobe.com
0

Lubisz gotować w powolnej kuchence? W takim razie dla ciebie przepis na ryż z wieprzowiną i czosnkiem. Jak zawsze wszystko jest proste i bardzo smaczne. Wybierz wieprzowinę z części, takich jak kark, schab lub górna część szynki. Czosnek dla wygody powinien być duży.

Składniki

  • ryż na parze - 2 szklanki
  • wieprzowina (osheek) – 300 g
  • czosnek - półgłówki
  • Olej roślinny - 4 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • woda (filtrowane) – 6 szklanki
  • koperek (do dekoracji) – 2 stem

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.

Obierz czosnek i pokrój w talerze. Posiekaj koperek.

Wlej połowę oleju roślinnego do miski multicookera, włącz program "SMAŻENIE".

Dodaj mięso i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.

Wlej 2 szklanki ciepłej wody, zamknij pokrywkę i gotuj przez pół godziny w trybie "Duszenia".

Otwórz pokrywkę i kontynuuj gotowanie w programie "smażenie", aż większość płynu wyparuje.

Dodaj pozostały olej, czosnek, sól i mielony pieprz. Smaż wszystko razem przez 5 minut.

Wlej umyty ryż, wlej ciepłą wodę. Zamknij pokrywkę i włącz program owsianka na 30 minut.

Ułóż gotowe danie na talerzach i posyp koperkiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy