Lubisz gotować w powolnej kuchence? W takim razie dla ciebie przepis na ryż z wieprzowiną i czosnkiem. Jak zawsze wszystko jest proste i bardzo smaczne. Wybierz wieprzowinę z części, takich jak kark, schab lub górna część szynki. Czosnek dla wygody powinien być duży.
Składniki
- ryż na parze - 2 szklanki
- wieprzowina (osheek) – 300 g
- czosnek - półgłówki
- Olej roślinny - 4 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 6 szklanki
- koperek (do dekoracji) – 2 stem
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Obierz czosnek i pokrój w talerze. Posiekaj koperek.
Wlej połowę oleju roślinnego do miski multicookera, włącz program "SMAŻENIE".
Dodaj mięso i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.
Wlej 2 szklanki ciepłej wody, zamknij pokrywkę i gotuj przez pół godziny w trybie "Duszenia".
Otwórz pokrywkę i kontynuuj gotowanie w programie "smażenie", aż większość płynu wyparuje.
Dodaj pozostały olej, czosnek, sól i mielony pieprz. Smaż wszystko razem przez 5 minut.
Wlej umyty ryż, wlej ciepłą wodę. Zamknij pokrywkę i włącz program owsianka na 30 minut.
Ułóż gotowe danie na talerzach i posyp koperkiem.