Zwracam uwagę na świetny przepis na domowe pierogi wieprzowe. Ciasto na mleku i dlatego okazuje się delikatne, cienkie i piękne. Przepis wykorzystuje mieloną wieprzowinę,ale każdy inny też będzie działał.
Składniki
- mąka - 450 g
- mleko (ciepły) – 150 ml
- sól - 0,5 łyżeczka
- liść laurowy - 1 rzecz
- ziele angielskie - 2 groszek
- masło - 50 g
- pietruszka (do podania) – 3 gałązki
- mielona wieprzowina - 350 g
- cebula - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski i zbierz zjeżdżalnią.
Dodaj sól, ciepłe mleko i zagnieść miękkie ciasto.
Posyp ciasto mąką i przykryj folią spożywczą przez 20 minut.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Połącz mieloną wieprzowinę, posiekaną cebulę, sól i zmielony czarny pieprz.
Wymieszaj ciasto, uformuj kiełbaski o grubości 4-5 centymetrów i pokrój na kawałki tej samej wielkości.
Rozwałkuj każdy kawałek wałkiem do ciasta na cienką tortillę.
Rozłóż nadzienie na tortilli, przyklej i połącz przeciwległe krawędzie. Pierogi powinny być okrągłe i takie same.
Do wrzącej wody dodaj sól, ziele angielskie, liść laurowy i pierogi. Gotuj przez 8 minut po ugotowaniu.
Wrzuć pierogi do durszlaka i odstaw na kilka minut.
Ułóż pierogi na talerzu, dodaj masło i drobno posiekaną natkę pietruszki.