dania główne 22.01.2022

pierogi z wieprzowiną na mleku

1 godz. 10 min.
6 porcji
Pierogi z wieprzowiną na mleku
Elenglush, stock.adobe.com
0

Zwracam uwagę na świetny przepis na domowe pierogi wieprzowe. Ciasto na mleku i dlatego okazuje się delikatne, cienkie i piękne. Przepis wykorzystuje mieloną wieprzowinę,ale każdy inny też będzie działał.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski i zbierz zjeżdżalnią.

Dodaj sól, ciepłe mleko i zagnieść miękkie ciasto.

Posyp ciasto mąką i przykryj folią spożywczą przez 20 minut.

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Połącz mieloną wieprzowinę, posiekaną cebulę, sól i zmielony czarny pieprz.

Wymieszaj ciasto, uformuj kiełbaski o grubości 4-5 centymetrów i pokrój na kawałki tej samej wielkości.

Rozwałkuj każdy kawałek wałkiem do ciasta na cienką tortillę.

Rozłóż nadzienie na tortilli, przyklej i połącz przeciwległe krawędzie. Pierogi powinny być okrągłe i takie same.

Do wrzącej wody dodaj sól, ziele angielskie, liść laurowy i pierogi. Gotuj przez 8 minut po ugotowaniu.

Wrzuć pierogi do durszlaka i odstaw na kilka minut.

Ułóż pierogi na talerzu, dodaj masło i drobno posiekaną natkę pietruszki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy