Jako dziecko poranek zaczął się od słonecznych króliczków, uśmiechu mamy i najsmaczniejszej zapiekanki z twarogu na świecie. Dzisiaj spróbujemy powtórzyć ten przepis. Jego główną cechą jest to, że musisz gotować z domowego tłustego twarogu.
Składniki
- twaróg (domowy) – 600 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- mleko (pogrubiony) – pół szklanki
- Manka - 3 art.
- rodzynki - 100 g
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- cukier - pół szklanki
- sól - 0,25 łyżeczka
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rodzynki zalać wrzącą wodą przez 5 minut, odcedzić i ułożyć do wyschnięcia na ręczniku.
Dwa razy przetrzyj twaróg przez sito. Dzięki temu zapiekanka okaże się bardzo delikatna i przewiewna.
Dodaj mleko, lekko ubite jajka, cukier, sól i semolinę. Zmiel masę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Dodaj cukier waniliowy, rodzynki i wymieszaj łyżką.
Nasmaruj przygotowaną formę masłem, ułóż półfabrykat twarogowy i spłaszcz.
Wyślij przyszłą zapiekankę na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy