dania główne 22.01.2022

zapiekanka z twarogu jak w dzieciństwie

50 min
5 porcji
Zapiekanka z twarogu jak w dzieciństwie
freeskyline, stock.adobe.com
0

Jako dziecko poranek zaczął się od słonecznych króliczków, uśmiechu mamy i najsmaczniejszej zapiekanki z twarogu na świecie. Dzisiaj spróbujemy powtórzyć ten przepis. Jego główną cechą jest to, że musisz gotować z domowego tłustego twarogu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rodzynki zalać wrzącą wodą przez 5 minut, odcedzić i ułożyć do wyschnięcia na ręczniku.

Dwa razy przetrzyj twaróg przez sito. Dzięki temu zapiekanka okaże się bardzo delikatna i przewiewna.

Dodaj mleko, lekko ubite jajka, cukier, sól i semolinę. Zmiel masę za pomocą blendera zanurzeniowego.

Dodaj cukier waniliowy, rodzynki i wymieszaj łyżką.

Nasmaruj przygotowaną formę masłem, ułóż półfabrykat twarogowy i spłaszcz.

Wyślij przyszłą zapiekankę na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy