Bez względu na to, ile różnych przepisów próbowałem, zawsze wracam do tego. Klasyczna zapiekanka z twarogu to wszechstronne danie na śniadanie lub przekąskę. Można go podawać ze skondensowanym mlekiem, miodem, dżemem lub kwaśną śmietaną.
Składniki
- twaróg - 1 kg
- jaja kurze - 3 kawałki
- Manka - 5 art.
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 1 szklanka
- sól - 0,25 łyżeczka
- masło - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.
Jajka wymieszaj z cukrem, solą i ubij mikserem z małą prędkością.
Połącz twaróg, ubite jajka, semolinę, wanilinę i stopione masło. 1 łyżka. l pozostaw olej do nasmarowania formy.
Dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka i odłóż na bok na 15 minut. W tym czasie semolina będzie miała czas na puchnięcie.
Posmaruj formę masłem, ułóż masę twarogową i przykryj podwójną warstwą folii. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut.