dania główne 22.01.2022

klasyczna zapiekanka z twarogu

1 godz. 15 min.
8 porcji
Klasyczna zapiekanka z twarogu
murziknata, stock.adobe.com
0

Bez względu na to, ile różnych przepisów próbowałem, zawsze wracam do tego. Klasyczna zapiekanka z twarogu to wszechstronne danie na śniadanie lub przekąskę. Można go podawać ze skondensowanym mlekiem, miodem, dżemem lub kwaśną śmietaną.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.

Jajka wymieszaj z cukrem, solą i ubij mikserem z małą prędkością.

Połącz twaróg, ubite jajka, semolinę, wanilinę i stopione masło. 1 łyżka. l pozostaw olej do nasmarowania formy.

Dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka i odłóż na bok na 15 minut. W tym czasie semolina będzie miała czas na puchnięcie.

Posmaruj formę masłem, ułóż masę twarogową i przykryj podwójną warstwą folii. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy