Specjalna data wymaga specjalnych posiłków. Jako podstawowy przysmak przygotuj domową wieprzowinę. To nie tylko pieczone mięso, ale cała poezja smaków i aromatów. Ponadto mogą się nim cieszyć nawet zwolennicy zdrowej diety. Opowiadam mój przepis!
Składniki
- wieprzowina (z części biodrowej) – 2 kg
- czosnek - 6 ząbki
- liść laurowy - 4 kawałki
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- sól (duży) – 1 art.
- Zieleń (do zgłoszenia) – pół
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi i oczyść z folii.
Obierz czosnek i pokrój na duże kawałki wzdłuż.
Za pomocą cienkiego noża wykonaj wiele nacięć w wieprzowinie i posyp je czosnkiem.
Dobrze natrzyj mięso solą, mielonym pieprzem i liściem laurowym.
Przykryj folią spożywczą i wyślij do lodówki na 4 godziny.
Wyjmij mięso z lodówki, podgrzej w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę i włóż do rękawa.
Piecz wieprzowinę przez 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Wytnij rękaw i zrumień przez kolejne 15 minut. Pokrój gotową wieprzowinę na kawałki i udekoruj ziołami.