dania główne 22.01.2022

domowa wieprzowina wieprzowa

2 godz. 0 min.
10 porcji
Domowa wieprzowina
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Specjalna data wymaga specjalnych posiłków. Jako podstawowy przysmak przygotuj domową wieprzowinę. To nie tylko pieczone mięso, ale cała poezja smaków i aromatów. Ponadto mogą się nim cieszyć nawet zwolennicy zdrowej diety. Opowiadam mój przepis!

Składniki

  • wieprzowina (z części biodrowej) – 2 kg
  • czosnek - 6 ząbki
  • liść laurowy - 4 kawałki
  • mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • sól (duży) – 1 art.
  • Zieleń (do zgłoszenia) – pół

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi i oczyść z folii.

Obierz czosnek i pokrój na duże kawałki wzdłuż.

Za pomocą cienkiego noża wykonaj wiele nacięć w wieprzowinie i posyp je czosnkiem.

Dobrze natrzyj mięso solą, mielonym pieprzem i liściem laurowym.

Przykryj folią spożywczą i wyślij do lodówki na 4 godziny.

Wyjmij mięso z lodówki, podgrzej w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę i włóż do rękawa.

Piecz wieprzowinę przez 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wytnij rękaw i zrumień przez kolejne 15 minut. Pokrój gotową wieprzowinę na kawałki i udekoruj ziołami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy