Ten przepis na dietetyczne gołąbki z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto podąża za figurą. Absolutnie nie ma mięsa, tylko warzywa, ryż i olej roślinny. Najbardziej lubię gotować takie gołąbki z okrągłym ryżem.
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- pomidory koktajlowe - 300 g
- bulion grzybowy - 700 ml
- ziele angielskie - 2 groszek
- sól - do smaku
- Grzyby - 350 g
- okrągły ryż - 1 szkło
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 50 ml
- kolendra - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wytnij łodygę i przenieś kapustę do garnka z wrzącą wodą.
Od czasu do czasu wyjmuj kapustę z wody i wyjmij gotowe liście widelcem. Kontynuuj procedurę, aż usuniesz wszystkie odpowiednie liście.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, przenieś do głębokiego naczynia i zalej wrzącą wodą przez 15 minut.
Pokrój grzyby i cebulę w drobną kostkę, zetrzyj marchewki i pomidory.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Dodaj grzyby i kolendrę w ziarnach. Gotuj przez 10 minut, ciągle mieszając.
Wymieszaj ryż ze smażeniem, zmielonym czarnym pieprzem i solą. Ugniataj masę rękami, aż będzie gładka.
Oddzielnie zagotuj bulion grzybowy, dodaj ziele angielskie, sól i masę pomidorową. Gotuj przez 5 minut.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń go kopertą. Powtórz z pozostałymi liśćmi.
Przykryj dno patelni liśćmi kapusty i luźno ułóż gołąbki na wierzchu.
Wlać bulion z pomidorem, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 50 minut na małym ogniu.
Gotowe gołąbki pozostaw na patelni na 15 minut po wyłączeniu.