Omlet można przygotować z różnymi dodatkami. Najbardziej lubię z boczkiem i pieczonymi pieczarkami. Nic skomplikowanego, ale w końcu danie okazuje się bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Trochę świeżych warzyw, ziół i zdrowe śniadanie gotowe!
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- mleko - 4 art.
- Zieleń (Dowolna) – 2 gałązki
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- masło - 20 g
- boczek - 100 g
- pieczarki - 100 g
- gałka muszkatołowa - do smaku
- sól - do smaku
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pieczarki i boczek.
Rozgrzej masło na patelni i smaż pieczarki do miękkości. Posyp solą i gałką muszkatołową.
Połącz jajka, sól, mielony pieprz i mleko. Możesz użyć widelca lub trzepaczki.
Dodaj sodę i drobno posiekane warzywa. Ponownie wymieszaj masę.
Nasmaruj patelnię olejem i podgrzej.
Wlej przygotowaną mieszaninę i gotuj przez 1,5 minuty na średnim ogniu.
Zmniejsz ogień, przykryj i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.
Ułóż omlet na talerzu, z jednej strony Dodaj pieczarki i boczek. Złóż omlet na pół.