
Jestem pewien, że nie próbowałeś pilawu z rodzynkami i bakłażanem. Jestem wielkim fanem kulinarnych eksperymentów, więc postanowiłem wypróbować niezwykły przepis natychmiast po znalezieniu. I byłem mile zaskoczony-pilaw okazał się niezwykły i bardzo aromatyczny. Radzę gotować przynajmniej raz!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój bakłażana w Krótkie Kostki i moczyć w słonej wodzie przez 15 minut.
Odcedź, lekko wyciśnij bakłażany i połóż na ręczniku papierowym.
Drobno posiekaj marchewkę i obraną cebulę.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj bakaliarza i smaż przez 5-7 minut.
Przenieś gotowy bakłażan na patelnię. Dodaj zirę, rodzynki, szafran i przykryj.
Na pozostałym oleju podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Na patelni z bakłażanem dodaj smażony, umyty ryż, sól i gorącą wodę. Dusić przez 25-30 minut na małym ogniu.
Po ugotowaniu zaparz naczynie pod przykryciem przez 20 minut. Podawaj, dekorując pilaw świeżą natką pietruszki.