dania główne 22.01.2022

pilaw z rodzynkami i bakłażanem

55 min
6 porcji
Pilaw z rodzynkami i bakłażanem
geshas, stock.adobe.com
0

Jestem pewien, że nie próbowałeś pilawu z rodzynkami i bakłażanem. Jestem wielkim fanem kulinarnych eksperymentów, więc postanowiłem wypróbować niezwykły przepis natychmiast po znalezieniu. I byłem mile zaskoczony-pilaw okazał się niezwykły i bardzo aromatyczny. Radzę gotować przynajmniej raz!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój bakłażana w Krótkie Kostki i moczyć w słonej wodzie przez 15 minut.

Odcedź, lekko wyciśnij bakłażany i połóż na ręczniku papierowym.

Drobno posiekaj marchewkę i obraną cebulę.

Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj bakaliarza i smaż przez 5-7 minut.

Przenieś gotowy bakłażan na patelnię. Dodaj zirę, rodzynki, szafran i przykryj.

Na pozostałym oleju podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Na patelni z bakłażanem dodaj smażony, umyty ryż, sól i gorącą wodę. Dusić przez 25-30 minut na małym ogniu.

Po ugotowaniu zaparz naczynie pod przykryciem przez 20 minut. Podawaj, dekorując pilaw świeżą natką pietruszki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy