Proponuję dziś ugotować owsiankę ryżową z rodzynkami i suszonymi śliwkami. Będziemy gotować w powolnej kuchence. Dzięki temu urządzeniu danie okazuje się niezwykle smaczne! Nie musisz stać nad piecem: dodaj składniki, zamknij pokrywkę i wybierz program.
Składniki
- ryż - 1,5 szklanki
- cukier - 2 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- masło - 50 g
- rodzynki - garść
- suszone śliwki (bez pestek) – 4 kawałki
- woda (oczyszczona) – 3 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz i wlej do miski wolnowaru.
Dodaj wodę, cukier, sól, wanilinę i masło. Wymieszaj, zamknij pokrywkę i włącz program owsianka na 25 minut.
Opłucz rodzynki i suszone śliwki wrzącą wodą. Pokrój zbyt duże suszone śliwki.
Po sygnale dodaj rodzynki, suszone śliwki i wymieszaj. Zamknij pokrywę i włącz tryb "podgrzewania"na 10 minut. Owsianka zostanie zaparzona i stanie się jeszcze bardziej aromatyczna.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy