Na Białorusi przygotowuje się wiele różnych potraw z ziemniaków, ale czarownicy z mięsem zasługują na szczególną uwagę. W rzeczywistości są to małe kotlety z ziemniaków i nadzienia mięsnego. Są zbierane warstwami bezpośrednio na patelni. Spróbuj, jest pyszne!
Składniki
- mielony kurczak - 200 g
- cebula - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki, cebulę i przepuść przez maszynę do mięsa. Delikatnie wyciśnij nadmiar płynu rękami.
Dodaj mąkę, sól i zmielony czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.
Obierz drugą cebulę i drobno posiekaj.
Dodaj mielonego kurczaka, zmielony czarny pieprz i sól. Ugniataj masę, aż będzie gładka.
Rozgrzej olej na patelni. Łyżką stołową nałóż trochę masy ziemniaczanej i lekko dociśnij.
Na wierzch dodaj 1 łyżkę nadzienia i przykryj wszystko masą ziemniaczaną.
Smaż czarowników przez 4-5 minut z każdej strony na małym ogniu i rozłóż na papierowej serwetce.
Podawaj gotowe danie ze świeżymi ziołami.