dania główne
17.06.2022
zapiekanka ziemniaczana z tartymi ziemniakami z mielonym mięsem
1 godz. 0 min.
4 porcje
Zapiekankę ziemniaczaną można przygotować na różne sposoby. Z puree, kawałków lub startych ziemniaków. Tym razem proponuję ci ostatnią opcję. Dodatkowo dodaj trochę mięsa mielonego, ziół i startego sera. Będzie pyszne!
Składniki
- ziemniaki - 1 kg
- mięso mielone - 300 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 1 ząbek
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 3 kawałki
- śmietana - 2 art.
- ser - 150 g
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce i odcedź płyn.
Zetrzyj ser, odłóż garść, a resztę Wyślij do ziemniaków.
Dodaj tam 2 jajka, przyprawy, zioła i wymieszaj.
Włóż połowę masy ziemniaczanej do formy.
Posiekaj cebulę z czosnkiem i wymieszaj z mielonym mięsem. Połóż na ziemniakach.
Posyp pozostałymi ziemniakami, posmaruj kwaśną śmietaną i posyp serem.
Gotuj zapiekankę w piekarniku przez 45-50 minut w 190 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy