Cechą tej zapiekanki z twarogu nie jest nawet nadzienie wiśniowe, ale użycie mąki kukurydzianej. To ona nadaje potrawie przyjemną ziarnistą konsystencję i złoty odcień. A następnie w przepisie powiem ci dokładnie, jak go użyć.
Składniki
- twaróg - 600 g
- wiśnia - 140 g
- śmietana - 150 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka kukurydziana - 80 g
- cukier (lub substytut) – 40 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij twaróg ze śmietaną, cukrem i jajkami, aż będzie gładki.
Stopniowo dodawaj mąkę kukurydzianą i mieszaj.
Dodaj wiśnie, ponownie wymieszaj i włóż masę do naczynia do pieczenia.
Gotuj w piekarniku przez 35-40 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy