Zwykle ostry sos służy do serwowania potraw mięsnych. A co, jeśli dodasz go bezpośrednio do marynaty? Patrząc w przyszłość, powiem ci-będzie bardzo smacznie! Szaszłyki wieprzowe z adżiką są zaskakująco soczyste, miękkie i umiarkowanie pikantne.
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 2 kg
- Adjika - 100 g
- Olej roślinny - 2 art.
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.
- woda mineralna (silnie gazowana) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę na małe kawałki, włóż do miski i zalej wodą mineralną.
Po pół godzinie odcedź, lekko wyciśnij mięso.
Dodaj Adjikę, sól i masło. Wymieszaj, przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki na 8-10 godzin.
Wyjmij mięso z lodówki i podgrzewaj w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny.
Połóż mięso na szaszłykach i piecz nad siwymi węglami na grillu przez 20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy