dania główne 21.07.2023

szaszłyki wieprzowe z adjika

30 min
8 porcji
Szaszłyk wieprzowy z adżiką
Y. A. Photo, stock.adobe.com
0

Zwykle ostry sos służy do serwowania potraw mięsnych. A co, jeśli dodasz go bezpośrednio do marynaty? Patrząc w przyszłość, powiem ci-będzie bardzo smacznie! Szaszłyki wieprzowe z adżiką są zaskakująco soczyste, miękkie i umiarkowanie pikantne.

Składniki

  • wieprzowina (osheek) – 2 kg
  • Adjika - 100 g
  • Olej roślinny - 2 art.
  • sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.
  • woda mineralna (silnie gazowana) – 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wieprzowinę na małe kawałki, włóż do miski i zalej wodą mineralną.

Po pół godzinie odcedź, lekko wyciśnij mięso.

Dodaj Adjikę, sól i masło. Wymieszaj, przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki na 8-10 godzin.

Wyjmij mięso z lodówki i podgrzewaj w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny.

Połóż mięso na szaszłykach i piecz nad siwymi węglami na grillu przez 20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy