Dania mięsne najlepiej podawać z warzywami. Ta kombinacja jest uważana za najbardziej poprawną i harmonijną. Na ten temat mam też świetny przepis-kotlety wieprzowe z warzywami Aldente. Odrobina cierpliwości i twoje wysiłki zostaną uwieńczone sukcesem!
Składniki
- schab - 400 g
- mąka - 3 art.
- jaja kurze - 1 rzecz
- Olej roślinny - 50 ml
- bułka tarta - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- mrożone warzywa - 300 g
- sól - do smaku
- woda - 1 l
- lód - 4 kostka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schab opłucz, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój w poprzek włókien na płytki o grubości 0,7-1 centymetra.
Zawiń każdy kawałek w celofanową torbę, uderz młotkiem, solą i pieprzem.
Sól, pieprz jajko i mieszaj widelcem, aż będzie gładkie.
Posyp mąkę i bułkę tartą na osobnych talerzach.
Kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w mieszance jajecznej, obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na rozgrzanej patelni z masłem.
Smaż kotlety przez 4-5 minut z każdej strony i ułóż na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.
Zagotuj połowę wody, dodaj sól i mrożone warzywa. Gotuj przez 5 minut.
Wrzuć warzywa do durszlaka i przenieś do zimnej wody z lodem, aż całkowicie ostygną.
Podawaj gotowe kotlety z warzywami. Smacznego!