Pamiętaj, aby ugotować mięso w sosie miodowo-musztardowym na wakacje. Musztarda nadaje potrawie pikantny smak, miód zmiękcza i przyczynia się do powstania pięknej Skórki. Polecam gotować z wieprzowiny, a najlepsze są osheek z tłuszczem.
Składniki
- wieprzowina (szyja) – 1,5 kg
- miód - 2 art.
- musztarda (ostra) – 2 art.
- ziarnista musztarda - 2 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- czosnek - 4 ząbki
- sól (bez zjeżdżalni) – 2 łyżeczka
- Zieleń (do zgłoszenia) – kilka gałązek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz mięso, osusz ręcznikami papierowymi i wyczyść nadmiar folii.
Połącz oliwę z oliwek, miód, sól, mielony czosnek i oba rodzaje musztardy.
Obficie posmaruj wieprzowinę tą marynatą, przykryj folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Połóż mięso na blasze do pieczenia i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i gotuj przez kolejne 20 minut.
Pokrój gotowe pieczone mięso na kawałki i udekoruj ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy