Przyprawy w lagman odgrywają bardzo ważną rolę. Podkreślają smak potrawy i nadają jej pyszny aromat, umieszczając w ten sposób niezbędne akcenty. Spróbuj zrobić lagman z wołowiną i anyżem. Jest niesamowicie pyszny!
Składniki
- wołowina - 800 g
- makaron - 300 g
- ziemniaki - 200 g
- pomidory (średnie) – 2 kawałki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- pasta pomidorowa - 50 g
- Olej roślinny - 2 art.
- czarny pieprz - 4 groszek
- Badian - 3 gwiazdki
- sól - do smaku
- Zieleń (do zgłoszenia) – 20 g
- woda (oczyszczona) – 1,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę, pomidory, obrane ziemniaki, marchewkę i cebulę.
Obierz czosnek i lekko zmiażdż rękojeścią noża.
W głębokim kotle rozgrzej olej, dodaj wołowinę i smaż na złoty kolor.
Dodaj cebulę z marchewką i kontynuuj gotowanie przez 3-5 minut.
Dodaj pomidory, ziemniaki i smaż przez kolejne 10 minut.
Dodaj anyż, czarny pieprz, czosnek i wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym. Przykryj i duś wszystko razem przez 40 minut.
Sól, wyłącz i pozostaw do zaparzenia pod pokrywką.
W osobnym garnku ugotuj makaron do miękkości.
Ułóż makaron na talerzach, dodaj zupę i udekoruj ziołami.