Jeśli twaróg jest suchy, dodaj kefir i proszek do pieczenia. Dzięki tym składnikom zapiekanka z twarogu okaże się bezbłędna. Wybierz zawartość tłuszczu w produktach mlecznych według własnego uznania. Możesz go zwiększyć, dodając masło.
Składniki
- twaróg - 600 g
- kefir - 1 szkło
- jaja kurze - 3 kawałki
- Manka - 4 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - 3 art.
- cukier waniliowy - 1 saszetka
- sól - 0,25 CZ. l.
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel twaróg w blenderze, aż będzie gładki.
Dodaj kefir, cukier waniliowy i dobrze wymieszaj.
Ubij jajka z cukrem i solą na puszystą pianę.
Wymieszaj masę twarogową, ubite jajka, semolinę i proszek do pieczenia. Pozostaw na 10 minut, aby semolina miała czas na pęcznienie.
Nasmaruj formę masłem, ułóż obrabiany przedmiot i spłaszcz.
Piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową zapiekankę można polać roztopionym masłem, posypać cukrem pudrem lub cynamonem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy