Wielu nadal uważa, że owsianka grochowa gotuje się przez długi czas. W rzeczywistości, jeśli nie namoczysz wcześniej groszku, tak będzie. W tym przepisie szczegółowo opisuję, jak pyszne, proste i stosunkowo szybkie jest przygotowanie takiej owsianki!
Składniki
- groszek (kłuty) – 300 g
- woda - 1 L
- masło - 50 g
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz groszek, zalej zimną wodą i odłóż na bok na 1 godzinę.
Zmień wodę, dodaj sól i gotuj przez pół godziny po ugotowaniu.
Dodaj masło, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania płyn powinien całkowicie odparować.
Wyłącz ogrzewanie, przykryj garnek pokrywką i zawiń ciepłym ręcznikiem na 30 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy