W kuchni włoskiej taki omlet nazywa się"Frittata". Podsmaż boczek z warzywami, polej mieszanką jajeczno-serową i przygotuj się na najprostsze i najsmaczniejsze danie. Możesz go ugotować na śniadanie i po prostu, gdy chcesz zjeść szybką przekąskę.
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- mleko - 50 ml
- boczek - 100 g
- ser (solidny) – 50 g
- papryka - pół
- pomidory koktajlowe - 3 kawałki
- zielony groszek - 2 art.
- cebula - 1 rzecz
- majeranek - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- masło - 30 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój boczek, pomidory, paprykę i obraną cebulę.
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.
Lekko ubij jajka solą, mielonym pieprzem i majerankiem.
Dodaj mleko, starty ser, zielony groszek i mieszaj, aż się połączą.
Roztop masło na patelni i dobrze podgrzej.
Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj paprykę, pomidory, boczek i kontynuuj gotowanie przez 2-3 minuty.
Wlej mieszankę jajeczno-mleczną i smaż przez 1,5 minuty na średnim ogniu.
Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 minut.
Ostrożnie odwróć omlet na drugą stronę i kontynuuj gotowanie pod przykryciem przez kolejne 4 minuty.