dania główne 22.01.2022

omlet z boczkiem, serem i warzywami

30 min
4 porcje
Omlet z boczkiem, serem i warzywami
grinchh, stock.adobe.com
0

W kuchni włoskiej taki omlet nazywa się"Frittata". Podsmaż boczek z warzywami, polej mieszanką jajeczno-serową i przygotuj się na najprostsze i najsmaczniejsze danie. Możesz go ugotować na śniadanie i po prostu, gdy chcesz zjeść szybką przekąskę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój boczek, pomidory, paprykę i obraną cebulę.

Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.

Lekko ubij jajka solą, mielonym pieprzem i majerankiem.

Dodaj mleko, starty ser, zielony groszek i mieszaj, aż się połączą.

Roztop masło na patelni i dobrze podgrzej.

Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

Dodaj paprykę, pomidory, boczek i kontynuuj gotowanie przez 2-3 minuty.

Wlej mieszankę jajeczno-mleczną i smaż przez 1,5 minuty na średnim ogniu.

Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 minut.

Ostrożnie odwróć omlet na drugą stronę i kontynuuj gotowanie pod przykryciem przez kolejne 4 minuty.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy