Zapiekanki po prostu uwielbiam, więc gotuję je często i dużo. Nie ma nic prostszego niż złożenie wszystkiego do formy i upieczenie. Oczywiście ważne jest, aby wybrać smaczną kombinację produktów. Na przykład, jak w zapiekance ziemniaczanej z serem i rozmarynem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki w mundurach, ostudź, obierz i pokrój w plasterki.
Na małej patelni roztop masło, dodaj gałkę muszkatołową, mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.
Wlej ciepłe mleko i gotuj, aż zgęstnieje.
Zetrzyj twardy ser, wlej do rondla i wymieszaj.
Sól i pieprz powstały sos.
Przygotowaną formę posmaruj oliwą z oliwek, połóż połowę ziemniaków.
Sól, pieprz i obficie polej sosem.
Rozłóż pozostałe ziemniaki równomiernie, posyp pokruszonym rozmarynem i ponownie polej sosem.
Przykryj folią i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Ostrożnie zdejmij folię i zrumień przez kolejne 5 minut.