
Uwielbiasz pikantne jedzenie? W takim razie pokochasz przepis na placki ziemniaczane z czosnkiem. Danie jest nie tylko smaczne, ale także bardzo przydatne, szczególnie w sezonie zimowym. Jeśli chcesz wzmocnić smak czosnku, dodaj go również do sosu do podania.
Składniki
- ziemniaki - 500 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 3 art.
- czosnek - 3 ząbki
- cebula - 2 kawałki
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki, cebulę i zetrzyj na drobnej tarce. Lekko ściśnij masę rękami, aby usunąć nadmiar płynu.

Połącz ziemniaki, cebulę, ubite jajko, mąkę, mielony pieprz i sól w głębokiej misce.

Wyciśnij czosnek przez prasę i dobrze wymieszaj masę.

Rozgrzej olej na patelni, łyżką ułóż zgrabne wyspy z masą ziemniaczaną i smaż na złoty kolor z obu stron.

Połóż gotowe placki ziemniaczane na pięknym talerzu i podawaj z majonezem lub kwaśną śmietaną.

czy podobał Ci się przepis?
1 komentarz