dania główne 18.02.2022

pilaw z wieprzowiną w powolnej kuchence

40 min
6 porcji
Pilaw z wieprzowiną w powolnej kuchence
0

Pyszny pilaw wieprzowy można przygotować bez większych kłopotów. Aby to zrobić, potrzebujesz powolnej kuchenki i mojego ulubionego przepisu. W procesie zostaną wykorzystane dwa tryby: "smażenie"i " pilaw". Jeśli tego ostatniego nie ma, możesz wybrać "pieczenie"lub " duszenie".

Składniki

  • wieprzowina (polędwica) – 450 g
  • ryż - 1,5 szklanki
  • marchew - 1 rzecz
  • cebula - 1 rzecz
  • czosnek - 2 ząbki
  • Olej roślinny - 2 art.
  • Zira - 0,5 łyżeczka
  • Curry - 0,5 łyżeczka
  • czarny pieprz - 4 groszek
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • sól - do smaku
  • woda (filtrowane) – 600 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.

Pilaw z wieprzowiną w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Pokrój marchewki, obraną cebulę i czosnek.

Pilaw z wieprzowiną w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Wlej olej do miski multicookera i włącz tryb "smażenia"na 20 minut. Dodaj wieprzowinę i smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Każdy kawałek powinien być zrumieniony ze wszystkich stron.

Pilaw z wieprzowiną w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj cebulę, marchewkę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.

Pilaw z wieprzowiną w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dodaj czosnek, curry, zirę, liść laurowy, czarny pieprz i sól. Dobrze wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut.

Pilaw z wieprzowiną w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Dodaj umyty ryż, gorącą wodę, zamknij pokrywkę i włącz program pilaw na pół godziny.

Pilaw z wieprzowiną w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Po sygnale pozostaw pilaw na 15 minut, aby zaparzył się pod pokrywką.

Pilaw z wieprzowiną w powolnej kuchence: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy