Szukasz przepisu na pyszny obiad? Dlaczego nie ugotować indyka z warzywami w piekarniku. To proste danie spodoba się zwolennikom zdrowego odżywiania i miłośnikom mięsa. Ilość indyka i warzyw można dostosować do własnych upodobań.
Składniki
- Indyk (filet) – 1,5 kg
- marchew - 3 kawałki
- zielony groszek (młody) – 350 g
- czosnek - 3 ząbki
- sos sojowy - 2 art.
- oliwa z oliwek - 3 art.
- oregano - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- Sol (bez zjeżdżalni) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz indyka, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój na średnie kawałki.
Obierz marchewki i pokrój w plastry o grubości do 1 centymetra.
W głębokiej misce połącz zmielony czosnek, sól, olej, zmielony czarny pieprz, oregano i sos sojowy.
Dodaj zielony groszek, mięso, marchewkę do tej marynaty i dobrze wymieszaj wszystko rękami.
Umieść indyka i warzywa w wysmarowanej formie, przykryj folią i wyślij na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy