
Jeśli nadal nie wiesz, co zrobić z ogonami wołowymi – mówię Ci, jak ugotować z nich pyszny i aromatyczny bulion. A potem możesz dodać do niego warzywa do smaku, ugotować zupę lub przygotować na jej podstawie SOS.
Składniki
- ogon wołowy - 1 kg
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- seler - 1 rzecz
- korzeń pietruszki - 1 rzecz
- Zieleń (twarda część) – 8 łodygi
- papryka - 1 rzecz
- pomidory - 1 rzecz
- liść laurowy - 1 rzecz
- czarny pieprz - 10 groszek
- ziele angielskie - 3 groszek
- sól - 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogony wołowe na kawałki i smaż je na złoty kolor na dużym ogniu.
Usuń nadmiar tłuszczu ręcznikami papierowymi, zalej ogony wodą i umieść na dużym ogniu.
Doprowadzić do wrzenia, usunąć pianę i dodać wszystkie pozostałe składniki w całości, z wyjątkiem soli.
Gotuj bulion przez około 3-3, 5 godziny i sól 20 minut przed gotowaniem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy