sałatki 22.01.2022

wietnamska sałatka z funchozy i warzyw

15 min
5 porcji
Wietnamska sałatka z funchozy i warzyw
AdrianCheah, stock.adobe.com
0

Dania azjatyckie zaskakują ostrością, niezwykłym smakiem i prostym przygotowaniem. Spróbuj tej Wietnamskiej sałatki! Pokrój warzywa w cienkie paski, aby szybciej nasiąkły aromatycznym dressingiem. Z funchozą, jak zwykle, wszystko jest proste.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.

Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.

Obierz czerwoną i bułgarską paprykę z nasion, drobno posiekaj.

Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.

Posiekaj warzywa, seler i obraną cebulę.

Osusz orzeszki ziemne przez kilka minut na patelni i lekko posiekaj.

Połącz funchozę, marchewkę, zioła, seler, cebulę i oba rodzaje papryki.

Osobno wymieszaj sos rybny, olej roślinny, cukier, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.

Wyciśnij sok z limonki i wymieszaj. Kryształy cukru i soli powinny całkowicie się rozpuścić.

Dodaj orzeszki ziemne, przygotowany sos do sałatki i wymieszaj. Zaparz sałatkę w lodówce przez 30 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy