Dania azjatyckie zaskakują ostrością, niezwykłym smakiem i prostym przygotowaniem. Spróbuj tej Wietnamskiej sałatki! Pokrój warzywa w cienkie paski, aby szybciej nasiąkły aromatycznym dressingiem. Z funchozą, jak zwykle, wszystko jest proste.
Składniki
- Funchoza - 300 g
- papryka - 1 rzecz
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- marchew (średni) – 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- seler (łodygi) – 100 g
- Zieleń (Dowolna) – kilka gałązek
- orzeszki ziemne - 100 g
- Limonka - 1 rzecz
- Olej roślinny - 1 art.
- sos rybny - 2 art.
- cukier - 1 art.
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Obierz czerwoną i bułgarską paprykę z nasion, drobno posiekaj.
Zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Posiekaj warzywa, seler i obraną cebulę.
Osusz orzeszki ziemne przez kilka minut na patelni i lekko posiekaj.
Połącz funchozę, marchewkę, zioła, seler, cebulę i oba rodzaje papryki.
Osobno wymieszaj sos rybny, olej roślinny, cukier, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wyciśnij sok z limonki i wymieszaj. Kryształy cukru i soli powinny całkowicie się rozpuścić.
Dodaj orzeszki ziemne, przygotowany sos do sałatki i wymieszaj. Zaparz sałatkę w lodówce przez 30 minut.