Czy próbowałeś winegret z dressingiem musztardowym? Jeśli nie, raczej gotuj warzywa. Jest tak pyszny, że po prostu nie można się oderwać! Zwykle robię winegret z ostrą musztardą, ale możesz dodać dowolny według własnego gustu lub wymieszać kilka rodzajów.
Składniki
- Burak (gotowany) – 300 g
- ziemniaki (gotowane) – 200 g
- marchew (gotowane) – 150 g
- zielony groszek (w puszkach) – 1 puszka
- ogórki (słone) – 2 kawałki
- kapusta kiszona - 150 g
- cebula - 1 rzecz
- musztarda - 2 art.
- Olej roślinny - 80 ml
- sól - do smaku
- Zieleń (do dekoracji) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz buraki, marchewki i ziemniaki. Uwolnij cebulę z łuski.
Zielony groszek wrzuć do durszlaka, opłucz i osusz na ręczniku papierowym.
Pokrój ziemniaki, marchew, buraki, ogórki w drobną kostkę i posiekaj cebulę. Złóż wszystko do głębokiej miski.
Osobno wymieszaj olej roślinny, musztardę i sól.
Dodaj zielony groszek, kiszoną kapustę, sos z oleju i musztardy do miski z warzywami i delikatnie wymieszaj sałatkę łyżką.
Użyj pierścienia do gotowania, aby ułożyć gotowy winegret na talerzu. Udekoruj ziołami i podawaj.