Wszechstronna sałatka, która znajdzie miejsce na każdym stole. Przepis podaje podstawowe proporcje składników. Według własnych upodobań można je uzupełniać i dostosowywać. Nie przesadzaj z solą, ponieważ z czasem jej intensywność wzrasta.
Składniki
- marchew - 500 g
- czosnek - 3 ząbki
- ocet balsamiczny - 1 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 0,5 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- pieczarki - 150 g
- Olej roślinny - 2 art.
- sos sojowy - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pieczarki na małe kawałki.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj pieczarki i smaż przez 5-7 minut. Gotuj na szybkim ogniu, aby zachować soczystość.
Dodaj sos sojowy, mielony pieprz, sól i zdejmij z ognia.
Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.
Dodaj sól, cukier, czerwoną paprykę, chmiel-suneli i wymieszaj rękami, lekko ugniatając marchewki.
Osobno wymieszaj olej, ocet i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej powstałą marynatę do miski z marchewką, dodaj smażone pieczarki i delikatnie wymieszaj. Przykryj i umieść w chłodnym miejscu na kilka godzin.