sałatki 11.02.2022

marchewka po koreańsku ze smażonymi pieczarkami

20 min
5 porcji
Marchewka po koreańsku ze smażonymi pieczarkami
Anna Nikitina, stock.adobe.com
0

Wszechstronna sałatka, która znajdzie miejsce na każdym stole. Przepis podaje podstawowe proporcje składników. Według własnych upodobań można je uzupełniać i dostosowywać. Nie przesadzaj z solą, ponieważ z czasem jej intensywność wzrasta.

Składniki

dla marchewki:
dla pieczarek:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój pieczarki na małe kawałki.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj pieczarki i smaż przez 5-7 minut. Gotuj na szybkim ogniu, aby zachować soczystość.

Dodaj sos sojowy, mielony pieprz, sól i zdejmij z ognia.

Obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce.

Dodaj sól, cukier, czerwoną paprykę, chmiel-suneli i wymieszaj rękami, lekko ugniatając marchewki.

Osobno wymieszaj olej, ocet i czosnek przepuszczony przez prasę.

Wlej powstałą marynatę do miski z marchewką, dodaj smażone pieczarki i delikatnie wymieszaj. Przykryj i umieść w chłodnym miejscu na kilka godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy