sałatki
22.01.2022
Sałatka z funchozą, pieczonym mięsem mielonym, cebulą i marynowanymi grzybami
30 min
5 porcji
Staram się zawsze gotować różnorodne potrawy. Z tego powodu często mamy azjatyckie potrawy. Niedawno spróbowałem tej wspaniałej sałatki. Okazało się niesamowicie smaczne, więc teraz mogę bezpiecznie podzielić się z Tobą przepisem.
Składniki
- Funchoza - 250 g
- mielona wieprzowina - 200 g
- marynowane grzyby - 150 g
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- cebula - 1 rzecz
- imbir - 10 g
- Olej roślinny (bez zapachu) – 2 art.
- ocet ryżowy - 2 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Smaż mieloną wieprzowinę na oleju roślinnym do miękkości.
Pokrój marynowane grzyby, czerwoną paprykę i obraną cebulę.
Obierz imbir i zetrzyj na drobnej tarce.
Połącz funchozę, mięso mielone, ostrą paprykę, grzyby, imbir i cebulę.
Dodaj ocet ryżowy, sól i zmieloną kolendrę. Wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy