Na pewno próbowałeś w restauracji niezwykłej sałatki z funchozy. Jeśli nie, zacznij gotować! Danie mile zaskoczy Cię prostotą i smakiem. Nie musisz robić tego zbyt ostrego. Dodaj zmielony imbir według własnych upodobań.
Składniki
- Funchoza - 300 g
- marchew - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- kapusta morska - 50 g
- Olej roślinny - 2 art.
- ocet ryżowy - 1 art.
- sos rybny - 1 łyżeczka
- mielony imbir - do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść Funchozę w rondlu o odpowiedniej wielkości i zalej wrzącą wodą przez 5 minut.
Wrzuć makaron do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Pokrój marchewki na małe kawałki.
Pokrój kapustę morską i funchozę nożyczkami kuchennymi. Jeśli nie jesteś zdezorientowany ich długością, możesz pominąć ten etap.
Połącz marchewkę, funchozę i kapustę morską.
W osobnym pojemniku połącz olej, ocet, sos rybny, sól i cukier.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, mielony imbir i dobrze wymieszaj.
Wlej powstały sos do sałatki. Wymieszaj i wyślij do lodówki na 20 minut.