Z jednej nazwy jest już jasne, że sałatka jest przygotowywana z białych składników. Zwróć uwagę na kolor konserw, używaj tylko białek i białej cebuli. Gotowe danie jest delikatne, smaczne i tak piękne jak gałązka białej mimozy.
Składniki
- konserwy rybne (w oleju) – 240 g
- ser (solidny) – 100 g
- jaja kurze (gotowane na twardo) – 5 sztuk
- ziemniaki (gotowany) – 300 g
- cebula - 1 rzecz
- biały pieprz (mielony) – do smaku
- sól - do smaku
- majonez - 100 ml
- Limonka (do zgłoszenia) – kilka kółek
- bazylia (do zgłoszenia) – 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetwory rybne rozgnieć widelcem.
Zetrzyj ser i obrane ziemniaki.
Oczyść jajka ze skorupek, podziel na białka i żółtka. Usuń żółtka, zetrzyj białka.
Obierz cebulę i posiekaj.
Połóż połowę ziemniaków na talerzu, dopraw solą, pieprzem i posmaruj majonezem.
Następnie ułóż ryby w puszkach, cebulę i pozostałe ziemniaki warstwami. Posyp pieprzem i solą.
Białka pieprz, wymieszaj z pozostałym majonezem i ułóż na ziemniakach.
Obficie posyp serem i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Podawaj sałatkę z plasterkiem limonki i świeżą bazylią.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy