Chcesz zaskoczyć gości nową wersją sałatki "Mimoza"? Popularne danie będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli zastąpisz konserwy czerwoną rybą. Co więcej, nie trzeba kupować filetów, mogą to być nawet wykończenia. Nadal będą musiały zostać drobno posiekane.
Składniki
- czerwona ryba (lekko solony) – 400 g
- ser topiony - 3 kawałki
- jaja kurze (gotowane) – 5 sztuk
- ziemniaki (gotowane) – 400 g
- marchew (gotowane) – 3 kawałki
- koperek - 4 gałązki
- majonez - 100 ml
- mielony czarny pieprz (grubo zmielony) – do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój czerwoną rybę w drobną kostkę.
Obierz jajka, podziel na białka i żółtka,zetrzyj.
Zetrzyj topiony ser i obrane ziemniaki.
Zetrzyj dwie marchewki, jedną pokrój w cienkie, długie talerze i odłóż na bok.
Posiekaj połowę koperku, resztę zachowaj do dekoracji.
Na szerokim talerzu ułóż warstwę ziemniaków, soli i pieprzu.
Posmaruj majonezem, dodaj warstwę roztopionego sera.
Ułóż czerwoną rybę zmieszaną z koperkiem. Pieprz i posmaruj majonezem.
Następnie ułóż białka i marchewki. Ponownie dodaj sól, pieprz i majonez.
Posyp grubo żółtkami na wierzchu, udekoruj koperkiem i kwiatami marchwi.
Posyp sałatkę mielonym pieprzem i wstaw do lodówki na 1 godzinę.