Dzisiaj chcę podzielić się z wami przepisem na śledzie pod futrem z zieloną cebulą. Przygotowuję tę sałatkę za każdym razem, gdy mogę kupić pyszny śledź w sklepie. Lekko solona ryba i soczysta cebula po prostu idealnie ze sobą współgrają.
Składniki
- śledź (małosolna) – 1 rzecz
- ziemniaki (gotowane) – 200 g
- Burak (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- majonez - 180 ml
- szczypiorek (do dekoracji) – 2 stem
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śledź obrać, wypatroszyć i pokroić na małe kawałki.
Posiekaj oba rodzaje cebuli nożem. Zetrzyj gotowane warzywa i jajka.
Złóż sałatkę warstwami w następującej kolejności: śledź, cebula, ziemniaki, jajka, marchew, buraki. Po ziemniakach i burakach dodaj sól, pieprz, kolendrę i majonez.
Obficie posyp gotową sałatkę zieloną cebulą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy