Możesz nawet ugotować pyszny barszcz bez mięsa. Najważniejsze jest stosowanie młodych i soczystych warzyw. Aby Barszcz był jeszcze bardziej bogaty, polecam ugotować go na bulionie grzybowym. Najlepiej, jeśli jest mocny i świeżo ugotowany.
Składniki
- Burak - 300 g
- kapusta (Biała) – 350 g
- ziemniaki - 4 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- pomidory - 1 gałązka
- Olej roślinny - 3 art.
- sos pomidorowy - 2 art.
- czosnek - 2 ząbki
- czarny pieprz - 2 groszek
- sól - do smaku
- bulion grzybowy - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki, buraki, cebulę i czosnek. Paprykę przekrój na pół i usuń nasiona.
Pokrój buraki, ziemniaki, cebulę, pomidory, paprykę i kapustę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj buraki, paprykę, czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 10 minut.
Dodaj pomidory, sos pomidorowy i 200 ml gorącego bulionu. Dusić przez 15 minut.
Zagotuj bulion grzybowy, dodaj ziemniaki, smażenie i kapustę. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
Dodaj sól, wyciśnij czosnek przez prasę, wyłącz i pozostaw Barszcz pod przykryciem na 20 minut.