sałatki 22.01.2022

Sałatka Mimoza z oliwkami i papryką

20 min
6 porcji
Sałatka Mimoza z oliwkami i papryką
Olena, stock.adobe.com
0

Nikt nie zaskoczy klasyczną sałatką mimozy. A co, jeśli ugotujesz go z oliwkami i papryką? Taki nieoczekiwany dodatek bardzo dobrze łączy się z resztą składników. Danie okazuje się zarówno smaczne, jak i piękne.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połóż konserwy rybne wraz z płynem na talerzu i rozgnieć widelcem.

Obierz jajka, oddziel białka od żółtek i zetrzyj.

Obierz paprykę i cebulę i drobno posiekaj. Zachowaj trochę pieprzu do dekoracji.

Pokrój Oliwki w plasterki.

Obierz ziemniaki, marchewki i zetrzyj na grubej tarce.

Na szerokim talerzu ułóż warstwę ziemniaków, soli i pieprzu.

Ułóż warstwę konserw zmieszanych z połową czarnych oliwek, a następnie marchewki. Dodaj sól, pieprz i majonez.

Równomiernie rozprowadź paprykę i białka zmieszane z pozostałym majonezem.

Połóż wzgórze żółtek na środku. Udekoruj sałatkę papryką, oliwkami, natką pietruszki i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy