Nikt nie zaskoczy klasyczną sałatką mimozy. A co, jeśli ugotujesz go z oliwkami i papryką? Taki nieoczekiwany dodatek bardzo dobrze łączy się z resztą składników. Danie okazuje się zarówno smaczne, jak i piękne.
Składniki
- konserwy rybne (w oleju) – 1 Bank
- jaja kurze - 3 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- ziemniaki (gotowany) – 300 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- oliwki (bez pestek) – 200 g
- cebula - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- majonez - 100 ml
- pietruszka (do dekoracji) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połóż konserwy rybne wraz z płynem na talerzu i rozgnieć widelcem.
Obierz jajka, oddziel białka od żółtek i zetrzyj.
Obierz paprykę i cebulę i drobno posiekaj. Zachowaj trochę pieprzu do dekoracji.
Pokrój Oliwki w plasterki.
Obierz ziemniaki, marchewki i zetrzyj na grubej tarce.
Na szerokim talerzu ułóż warstwę ziemniaków, soli i pieprzu.
Ułóż warstwę konserw zmieszanych z połową czarnych oliwek, a następnie marchewki. Dodaj sól, pieprz i majonez.
Równomiernie rozprowadź paprykę i białka zmieszane z pozostałym majonezem.
Połóż wzgórze żółtek na środku. Udekoruj sałatkę papryką, oliwkami, natką pietruszki i wstaw do lodówki na 1 godzinę.