Planujesz przyjęcie dla dzieci? Pamiętaj, aby przygotować tę zabawną sałatkę. Podczas tworzenia warstw nie zapomnij natychmiast dostosować kształtu biedronki. Dodatkowo możesz ozdobić danie świeżymi ziołami i kwiatami warzyw.
Składniki
- Burak (gotowane) – 2 kawałki
- suszone śliwki (bez pestek) – 8 sztuk
- ziemniaki (gotowane) – 250 g
- marchew (gotowane) – 1 rzecz
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- ser (solidny) – 100 g
- orzechy włoskie - garść
- majonez - 60 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka, ser i gotowane warzywa obierz, zetrzyj.
Osusz orzechy włoskie na patelni i posiekaj w blenderze.
Umyj suszone śliwki wrzącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Zmiel dwie suszone śliwki, resztę pozostaw w całości.
Ułóż warstwę ziemniaków, sól, pieprz i dodaj majonez.
Dalej są jajka, orzechy i marchewki warstwami. Ponownie pieprz, sól i posmaruj majonezem.
Na wierzch ułóż warstwę sera, a następnie buraki zmieszane z resztkami majonezu.
Połóż plamki biedronki z całych śliwek, użyj pokruszonych kawałków na pysk i tył ciała.
Oczy można zrobić z majonezu i kawałków suszonych śliwek.
Gotowa sałatka powinna stać w lodówce przez 1 godzinę.