Czekasz na gości w domu i chcesz zrobić przyjemne wrażenie na wszystkich? Dzielę się przepisem na śledzie pod futrem "Świnka". Ta sałatka zachwyca każdego, kto zbiera się przy świątecznym stole!
Składniki
- śledź (małosolna) – 1 rzecz
- Burak (gotowane) – 250 g
- ziemniaki (gotowany) – 200 g
- marchew (gotowane) – 2 kawałki
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- majonez - 180 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- pietruszka (do dekoracji) – 2 gałązki
- Goździk (do dekoracji) – 2 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść śledzie ze skóry i płetw, wypatrosz, pokrój na małe kawałki.
Zetrzyj jajka i gotowane warzywa na grubej tarce. Posiekaj cebulę nożem.
Połóż śledzie, cebulę i ziemniaki na płaskim talerzu. Dodaj sól, pieprz i majonez.
Na wierzch ułóż marchewki, jajka i buraki zmieszane z majonezem. Spłaszcz sałatkę widelcem, nadając jej zaokrąglony kształt.
Ze skrawków buraków zrób ogon, uszy i Prosiaczek. Połóż oczy w kręgach białek, przyklej goździki. Rozłóż pietruszkę i kwiaty marchewki wokół.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy