sałatki
22.01.2022
Sałatka warstwowa z wołowiną, koreańską marchewką i marynowaną cebulą
20 min
4 porcje
Prosta i bardzo smaczna sałatka warstwowa. Koreańska marchewka i marynowana cebula wystarczą, aby danie było soczyste. Wolę nie używać majonezu, po prostu dodaję trochę oleju roślinnego po każdej nowej warstwie.
Składniki
- wołowina (gotowany) – 350 g
- jaja kurze (gotowane) – 4 kawałki
- zielony groszek - 300 g
- koreańska marchewka - 300 g
- cebula - 2 kawałki
- ocet winny - 1 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę, obrane jajka i cebulę.
Zielony groszek wrzuć do durszlaka i spłucz.
Wymieszaj cebulę z cukrem i octem winnym. Przykryj folią spożywczą i odłóż na bok na 15 minut.
Ułóż sałatkę warstwami w następującej kolejności: jajka, wołowina, marynowana cebula, zielony groszek i koreańska marchewka. Po każdej warstwie dodaj trochę soli, pieprzu i lekko skrop olejem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy