Prawie nikogo nie zaskoczy Sałatka Cezar. Chyba że ugotujesz go z czerwoną rybą i domowymi krakersami. Dzięki temu przepisowi danie jest pyszne. Do dressingu dodaję ząbek czosnku, ale w razie potrzeby można go wykluczyć.
Składniki
- czerwona ryba (małosolna) – 150 g
- jaja przepiórcze (gotowane) – 4 kawałki
- parmezan - 50 g
- Mieszanka sałatek - 100 g
- biały chleb - 100 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
do tankowania:
- jaja przepiórcze - 3 kawałki
- musztarda - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- sos Worcester - 0,5 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- czosnek - 1 ząbek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój czerwoną rybę i obrane jajka.
Zetrzyj parmezan na drobnej tarce.
Pokrój chleb w drobną kostkę i zrumień na suchej patelni.
Połącz musztardę, sok z cytryny, świeże jajka, sos Worcester i masło. Ubijaj mikserem 1,5-2 minuty.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i wymieszaj.
Połącz ryby, sałatkę, jajka i grzanki.
Sól, pieprz i wymieszaj.
Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i posyp startym parmezanem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy