Funchoza, lub jak to się nazywa, makaron szklany, sam w sobie jest bez smaku. Dzięki temu doskonale komponuje się z większością produktów. W takich potrawach kluczową rolę odgrywają stacje benzynowe. Proponuję prosty przepis na tradycyjną sałatkę.
Składniki
- czosnek - 2 ząbki
- sos sojowy - 2 art.
- ocet ryżowy - 30 ml
- olej sezamowy - 1 art.
- Olej roślinny - 1 art.
- mielona kolendra - do smaku
- mielony imbir - do smaku
- cukier - 2 CZ. l.
- sól - do smaku
- woda (filtrowane) – 60 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej Funchozę wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 5 minut.
Pokrój marchewki i seler w cienkie kostki.
W małym rondlu zagotuj wodę, dodaj sól, cukier i poczekaj, aż całkowicie się rozpuszczą.
Wyłącz ogrzewanie, dodaj sos sojowy, ocet i oba rodzaje oleju.
Wyciśnij czosnek przez prasę, dodaj przyprawy i wymieszaj. Pozostaw opatrunek pod przykryciem na 10 minut.
Połącz funchozę, seler, marchewkę i smażone grzyby.
Wlej przygotowany sos, wymieszaj i wyślij sałatkę do lodówki na pół godziny.
Gotową sałatkę można ozdobić ziołami, nasionami lub plasterkami cytryny.