Wolę robić zdrowe sałatki. Moją ostatnią ulubioną była sałatka z kalmarów i wodorostów. Przygotowuje się go prosto i szybko, a wszystkie niezbędne składniki można kupić w każdym dużym sklepie. Szybko gotujmy!
Składniki
- kalmary (gotowane) – 250 g
- kapusta morska - 200 g
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 3 art.
- ocet winny - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - do smaku
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz fioletową cebulę, posiekaj i opłucz.
Wymieszaj cebulę z cukrem, solą, octem winnym i mieloną kolendrą. Przykryj i pozostaw do marynowania na 15 minut.
Ugotowane kalmary pokrój w paski.
Połącz kapustę morską, kalmary i marynowaną cebulę.
Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy