Pomimo szerokiej gamy składników smak tej sałatki zaskakuje harmonią. Porcja takiego dania może zaspokoić głód przez długi czas. Skorzystaj z tego, gdy następnym razem nie będzie czasu na przygotowanie pierwszego i drugiego.
Składniki
- krewetki (schłodzone) – 300 g
- makaron ryżowy - 100 g
- koreańska marchewka - 200 g
- kapusta pekińska - 200 g
- ogórki (średni) – 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- sok z cytryny - 1 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 30 ml
- sos sojowy - 2 art.
- mielony imbir - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wrzuć makaron do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Krewetki opłucz wrzącą wodą, obierz skorupy i skrop sokiem z cytryny.
Pokrój kapustę pekińską i ogórki.
Połącz makaron, krewetki, kapustę, ogórki i koreańską marchewkę.
Dodaj sól, mielony imbir i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dopraw sałatkę sosem sojowym i olejem roślinnym. Wymieszaj i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy