Dla mnie ta sałatka należy do klasyki, która nigdy nie straci na znaczeniu. Od czasu do czasu eksperymentuję ze składnikami i dodaję coś nowego. Niedawno zrobiłem "mimozę" z koreańską marchewką i bez ziemniaków.
Składniki
- konserwy rybne (w oleju) – 250 g
- koreańska marchewka - 200 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- ser topiony - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- majonez - 80 ml
- ogórki (do dekoracji) – 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połóż konserwy rybne wraz z płynem na talerzu i rozgnieć widelcem.
Obierz jajka, podziel na białka i żółtka,zetrzyj.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Zetrzyj wstępnie zamrożony ser topiony.
Pokrój ogórki na cienkie plasterki i odłóż na bok do dekoracji.
Użyj pierścienia do gotowania, aby złożyć sałatkę warstwami. Najpierw ułóż konserwy i cebulę.
Następnie dodaj warstwę marchewki i białka zmieszane z solą, pieprzem, topionym serem i majonezem.
Ułóż żółtka na wierzchu i udekoruj plasterkami ogórka. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy