Ta wegańska sałatka łączyła maksymalne korzyści i czysty smak produktów roślinnych. Połączenie awokado z mieszanką zieleni jest zawsze świeże i łatwe. Po przygotowaniu bazy możesz urozmaicić sałatkę według własnego uznania.
Składniki
- awokado - 2 szt.
- rukola - 70 g
- Mieszanka sałatek - do smaku
- Limonka - 1 szt.
- Sezam - 15 g
- Olej roślinny - 20 ml
- olej sezamowy - 20 ml
- pomidory koktajlowe - opcjonalnie
- cukier - do smaku
- Sol - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój w plastry, polej sokiem z połowy limonki.
Sezam smażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Przygotuj sos: wymieszaj sok z połowy limonki z olejem roślinnym i sezamowym, dodaj sól, cukier i mielony pieprz do smaku. Lekko ubij.
Rukolę i mieszankę sałatkową opłucz i osusz. Wymieszaj wszystkie warzywa z dressingiem, włóż do talerza porcjowego. Tam też wyślij awokado. W razie potrzeby do sałatki można dodać pokrojone na połówki pomidory koktajlowe.
Posyp gotową sałatkę sezamem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy