Uwielbiam sałatki ze śliwkami! Zawsze są pyszne. Najważniejsze, aby nie dodawać za dużo pachnących suszonych owoców, w przeciwnym razie pojawi się gorycz. Zwykle standardowe 4 porcje wymagają nie więcej niż 50-70 gramów. Dzielę się moim ulubionym przepisem.
Składniki
- filet z kurczaka (gotowane) – 250 g
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- pieczarki (smażone) – 100 g
- ziemniaki (gotowane) – 150 g
- ogórki (średni) – 1 rzecz
- suszone śliwki (bez pestek) – 50 g
- ser - 60 g
- majonez - 60 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filety z kurczaka, ogórki, obrane jajka i ziemniaki.
Umyj suszone śliwki wrzącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Pokrój śliwki na małe kawałki.
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Ułóż warstwę ziemniaków, sól, pieprz i dodaj trochę majonezu.
Dalej warstwami są smażone grzyby, jajka i filet z kurczaka. Ponownie pieprz, sól i posmaruj majonezem.
Ułóż warstwy ogórków, suszonych śliwek i sera. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej majonezu.
Przed podaniem sałatka powinna stać w lodówce przez 30 minut.