Kuchnia Azjatycka staje się coraz bardziej popularna. Nie musisz iść do drogiej restauracji, aby się nią cieszyć. Na przykład możesz z łatwością przygotować tę sałatkę. Ponieważ sos rybny jest bardzo słony, dodanie soli może nie być konieczne.
Składniki
- Funchoza - 250 g
- brokuły - 200 g
- papryka - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 60 ml
- ocet ryżowy - 2 art.
- sos rybny - 1 łyżeczka
- mielony imbir - do smaku
- Sol - do smaku
- woda (wrząca woda) – 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umieść Funchozę na patelni, zalej wrzącą wodą i przykryj na 5 minut.
Wrzuć makaron do durszlaka, opłucz i pozostaw do szklanki cały płyn.
Brokuły podzielić na małe różyczki, paprykę obrać i pokroić.
Rozgrzej 1 łyżkę na patelni. l olej roślinny, smaż brokuły przez 2-3 minuty i połóż na talerzu.
Na patelnię dodaj trochę więcej oleju i usmaż paprykę. Wystarczy lekko go zrumienić.
Połącz funchozę, brokuły i paprykę.
Osobno wymieszaj sos rybny, pozostały olej, ocet ryżowy, mielony imbir, sól i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlać sos do sałatki, wymieszać i odstawić na pół godziny.